marți, 31 ianuarie 2012

Ce sunt Custom Rom-urile ?

In viziunea mea Android-ul a luat o imensa amploare, dar totusi, nu este destul de matur. Versiunile de Android ''stock'', fie sunt stabile dar au performanta slaba, fie sunt pline de bug-uri (force close, blackscreen). Dezvoltatorilor nu le-a convenit ca nu pot sa-si foloseasca hardware-ul la maxim datorita software-ului, asa ca au profitat de faptul ca Android este Open-Source si ca este foarte versatil si au creat cu totul alte sisteme de operare bazate pe Android, Custom Rom-urile. Un ''ROM'' este un sistem de operare. Si ''Custom'' vine de la faptul ca e diferit fata de ROM-ul stock. Ce fac Custom Rom-urile ? Pai profita la maxim de potentialul hardware. Pentru a instala un Custom Rom trebuie sa ai drepturi de root si ClockWorkMod recovery. ClockWorkMod este un meniu de recovery, mult mai avansat, care ajuta la instalarea custom rom-ului.Odata cu drepturile de root, Custom Rom-ul potrivit si kernel-ul potrivit, putem face overlock la procesor, adica putem mari puterea procesorului, de exemplu de la 1ghz la 1.4 ghz. Custom Rom-ul iti permite sa ai mult mai multa customizare. Iti permite sa ai aplicatii speciale. In general, foarte multi posesori de smartphone-uri low-end, gen Galaxy Mini sau LG Optimus One isi instaleaza custom rom-uri, deoarece odata cu instalarea lor isi pot partitiona card-ul si pot mari memoria interna. Totusi, Custom Rom-urile au dezavantajele lor. Nu sunt deloc stabile, au multe bug-uri si cel mai important, desi Android este Open Source, unele drivere nu sunt. Sa luam de exemplu cel mai cunoscut Custom Rom, Cyanogenmod. Din pacate, niciodata nu va putea sa faca poze calumea. Deoarece drivere-le pentru camera sunt closed-source. Acum ca v-am povestit in detaliu despre Custom Rom-uri, haideti sa va arat cum s-ar face o instalare, la modul general. Mai intai, telefonul se root-eaza. Apoi, cu ajutorul programului ODIN Multi Download-er, se flash-uieste ClockWorkMod. Apoi se ia Custom Rom - un fiser .zip care se pune pe card. Se opreste telefonul cu bateria 100%, se intra in meniul recovery, se aplica ''apply update from sd card'' se alege Custom Rom-ul si se instaleaza. V-am spus, acestia au fost pasii de instalare la modul general, instalarea propiu-zisa este mai complicata si necesita un IQ peste 80 :) . Daca v-ati gandit bine de tot si chiar vreti sa instalati un custom rom, v-as ruga sa intrati pe xda developers, sa va alegeti modelul de telefon si sa urmati tutorialele de acolo cu atentie. In continuare, as vrea sa va prezint cum arata cateva Custom Rom-uri. 

                                                    Cyanogenmod 7.1 (se lucreaza la 9)



                                                 MIUI ROM(totul e ca la Iphone)



                                                        Insert Coin Rom (Sense)


         
                              Voi ce Custom Rom-uri aveti instalate sau va veti instala ?
  • Stumble This
  • Fav This With Technorati
  • Add To Del.icio.us
  • Digg This
  • Add To Facebook
  • Add To Yahoo

7 comentarii:

Anonim spunea...

Eu am Cyanogenmod 7.2 cu 2.3.7 si imi merge camera chiar mai bine...face poze mai repede si mai clare.

Robert Stancu spunea...

Depinde foarte mult si de model, intr-adevar, la unele modele camera merge chiar bine, dar la majoritatea pozele sunt de claritate slaba.

Dumitrache Vlad (a.k.a Sizzlink) spunea...

Salut Roby, sunt Vlad de pe Facebook! :) Felicitari pentru blog, vad ca ai atras cativa cititori in toate sectiunile, momentan am revenit la stock, astept un custom mod ceva mai stabil :)

Robert Stancu spunea...

Pai sa stii ca am intre 100-300 vizitatori unici pe zi, si intr-o zi chiar am avut 566. Cat despre Galaxy Mini, iti sugerez sa astepti ROM-ul S.U.R.F.A.C.E. Este un ROM ultra-rapid si ultra-stabil, dar pentru Galaxy Mini inca n-a aparut. A aparut pentru Galaxy S.

djcipi spunea...

salut eu am gingerbread 2.3.6. pe galaxy mini si sunt foarte multumit imi merge chiar foarte bine.poate chiar mai bine ca vers 2.3.5 stock.felicitari ptr blog si astept noutati despte galaxz mini.multumesc

Anonim spunea...

Salut! As avea putin nevoie de ajutor, sa ii maresc memoria interna a telefonului , HTC HD2 ? Multumesc

Anonim spunea...

un ROM-Android e la fel de sigur ca un Android obijnuit?

Trimiteți un comentariu

Lasa un comentariu