duminică, 22 ianuarie 2012

Android - Securitatea personala si ''Butonul Rosu''

Smartphone-urile au luat o amploare uriasa asupra persoanelor din intreaga lume in ultimii 3 ani. Totusi, desi ofera nenumarate posibilitati cu ajutorul sistemului de operare, ele pot fi si instrumente profesionale de spionaj prin diferite metode. De asemenea, cum voi spune mai tarziu in articol, ele pot fi controlate de la distanta.

1.Carrier IQ. - Este un soft care este adesea implementat in smartphone-uri si tablete Android. Ce face ? El colecteaza anumite date (nu s-a specificat niciodata ce fel date, fie ele personale/publice) in scopuri "de cercetare". Desigur, fiecare are o parere, dar mie nu mi se pare tot mai ok sa-ti tastezi parola de mail si de nu mai stiu ce stiind ca ai un astfel de soft. N-am spus ca softul colecteaza parole de e-mail, spun ca distruge intimitatea. Vestea buna : puteti vedea daca telefonul dvs. are acest soft implementat download-and din Android Market gratuita Bitdefender Carrier IQ Finder. Vestea proasta : nu poate fi eliminat de Bitdefender, deoarece este implementat adanc in soft si ar rezulta functionarea necorespunzatoare a dispozitivului. Poate cu o resoftare se va rezolva.

2.Aplicatiile third-party si virusii. - Dar bineinteles ca vor exista tot timpul hackeri si dezvoltatori ce vor vrea sa exploateze slabiciunile sistemului de operare, fie el Android, Windows, IOS, s.a. Virusii special conceputi pentru Android au luat amploare si sunt in continuare crestere. De la virusi care colecteaza date personale si le folosesc in scopuri rele pana la virusi care trimit sms-uri si apeleaza pentru a-ti mari costurile de plata la abonament :) . La fel de periculoase sunt si aplicatii de la developeri dubiosi. Chiar azi m-a intrebat un user facebook legat de acest articol http://despreandroid.blogspot.com/2012/01/snappz-market-vs-blackmart-alpha.html. Mi-a zis: ''Nu te gandesti ca astfel de magazine de aplicatii iti colecteaza username si parola cu scopuri rele''. Pai da, chiar m-am gandit, dar eu ma feresc de aceste chestii punand un nume fals oriunde. La mail, username-uri, id-uri pun doar nume derivate si porecle, ca sa nu-mi foloseasca numele la reclame de genul "Domnul Cutarescu a castigat un Ipad 2, castiga si tu ! ''. Si in plus, sa presupunem ca-mi afla parola de mail. Ce poate sa afle din mail-ul unui copil de 12 ani ? Ma rog, asta e un caz mai aparte, deoarece sunt multi de la care are ce sa afle. Atunci trebuie sa va protejati evitand aceste aplicatii dubioase si instaland un antivirus (recomand Bitdefender Mobile Security).

3.Butonul Rosu - partea culminanta ; Ce este butonul rosu ? Pai ce fac americanii cand se apropie uraganul Katrina ? Se pun in buncare. Cam asa e si butonul rosu. Informatii un sunt 100% confirmate/adevarate, dar eu personal cred in asa ceva. Butonul Rosu se refera la ultima linie de aparare - controlarea smartphone-uri de la distanta. Cum ? In ce fel ? Nu se stie, sau eu personal n-am aflat, dar atat Google cat si Apple au recunoscut ca au un buton rosu. Apple spune ca nu l-a folosit niciodata (la cat de bine e protejat IOS de aplicatii spyware nici n-o sa fie nevoie), dar Andy Rubin spune ca l-ar fi folosit de vreo 2 ori. Probabil in perioade in care s-au strecurat aplicatii de tip spyware/malware in Market, iar ei nu le-au observat. Despre acest ''buton rosu'' se mai spune ca are control absolut al telefonului, ca atunci cand e un pericol la un fisier contaminat il sterge fara sa-ti dai seama. Acest ''buton rosu'' ramane pentru multi un mister.

                                           Voi ce credeti despre ''butonul rosu'' ?               
  • Stumble This
  • Fav This With Technorati
  • Add To Del.icio.us
  • Digg This
  • Add To Facebook
  • Add To Yahoo

2 comentarii:

Ioan spunea...

In opinia mea Kaspersky Mobile Security e peste bitdefender chiar si in varianta Lite:https://market.android.com/details?id=com.kms.free&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5rbXMuZnJlZSJd . Totusi nu folosesc un antivirus pentru ca toate aplicatiile pe care le descarc le iau din market, rar mai descarc un apk si atunci doar de pe Androidepedia...

Robert Stancu spunea...

Pai, in testul de detectare virusi in timp real, kaspersky a iesit pe 2, dupa Bitdefender. Ma rog, Kaspersky ramane un antivirus demn de luat in seama

Trimiteți un comentariu

Lasa un comentariu